Аюверда - въведение 
Аюверда
Аюверда

Д-р Мартин Платников

Въведение

Аюрведа е първата позната лечебна система в историята на медицината. Съществува повече от 5000 години. Думата Аюрведа в превод от санскрит означава ,,наука за живота”.

Аюрведа е система за лечение, профилактика и дълголетие. Основните средства с които си служи са храни, подправки, билки, масла, есенции, скъпоценни камъни и кристали, цветове,музика. Методите, които използва са: специфичен хранителен режим, определяне и отстраняване на вредните навици в диетата и режима на живот (освен баналните-цигари, алкохол и късно лягане има и доста други), детоксикация на организма, масажи с втриване в тялото на билкови масла, парни сауни с билкови отвари, лечебни вани, йога, дихателни упражнения, мантри, медитация.

Нищо ново ....всичко това звучи познато. Много от вас имат проблеми с теглото, стреса, кожни, ставни оплаквания, главоболие, безсъние, запек и други подобни неща, които причиняват сериозен дискомфорт без да ги считаме за сериозни заболявания. В такива случаи обикновено човек е изпробвал лечение с повечето конвенционални и неконвенционални методи т.е., след като прочете горното, ще си каже ,,… какво толкова музика слушам всеки ден, понеже съм интелектуалец правя по нещо от йога всяка сутрин, масажи си правя поне по един път на седмица, правил съм ароматерапия и терапия с кристали , диетите ги пробвах всичките от гладуването на плодове до ,,Дюкан”. Ходил съм във всякакви спа центрове и медицински такива, за да пробвам всичко. След процедурите се чувствам тонизиран, но оплакванията ми не се повлияват или се повлияват временно т.е. налага се постоянно да се вземат лекарства…”. Е …някои, които са били по-упорити са постигнали по-траен ефект, но какво им е коствало това те си знаят.

Няма как да се получи пълен или траен ефект, когато се прилагат откъснато отделните фрагменти на една цялостна методика. Аюрведа е стройна система за въздействие, която има възможност точно да определи:

Няма как да се получи пълен или траен ефект, когато се прилагат откъснато отделните фрагменти на една цялостна методика. Аюрведа е стройна система за въздействие, която има възможност точно да определи:

 1. конституцията и типа обмяна на пациента;
 2. храните които са подходящи и храните, които биха увредили съответния тип обмяна;
 3. въздействията от околната среда, които биха подобрили или влошили състоянието;
 4. билки и подправки, които биха внесли баланс;
 5. очистващи процедури: масаж, изпотяване и други методи, като процедурите се прецизират спрямо конституцията. Например масажът може да бъде дълбок или повърхностен; сух или с омазняване; какво да бъде маслото; какви билки да се добавят в маслото и т.н. Изпотяването също може да се направи със суха или влажна топлина и по много различни начини в зависимост от конституцията;
 6. асаните, медитацията и дихателните упражнения макар и неприсъщи за европейците е добре да се включат в програмата, защото стабилизират работата на ума и успокояват нервната система.

Когато всички терапевтични въздействия следват определения от методиката ред и начин на приложение ефекта е категоричен.

Аюрведа разграничава шест степени в развитието на болестите. Нашата медицина разграничава три степени,които отговарят на последните три степени от шестстепенната скала на аюрведа. Тази система дава възможност за по-ранно диагностициране на етап, в който конвенционалната медицина все още не открива заболяване. Това позволява ранно третиране с деликатни, продължителни и постепенни въздействия преди още болестта да се е разгърнала в пълната си тежест и да има нужда от прилагане на медикаменти,които са нежелани заради страничните си ефекти. Тук е място да отбележа, че не бива да изпадаме в крайности. Трябва да се отчита,че методите на аюрведа не са така бързи както действието на медикаментите и ако имаме остро състояние, което изисква бързо повлияване е целесъобразно да се ползват лекарства. Когато състоянието се стабилизира можем да прилагаме аюрведа с цел пълно излекуване. Ако имаме манифестирано тежко хронично заболяване и се приемат множество медикаменти ние можем да прилагаме аюрведичните принципи за балансиране на дошите, което ще подпомогне ефекта на терапията.

Аюрведа е формулирана във време когато не е ставало дума за атоми, молекули, квантова механика и нанотехнологии,затова ползва метафизична за нашите съвременни схващания терминология. Когато вникнем в нея ще разберем, че тази система дава различен поглед върху здравето и възникването на заболяванията, който поглед акцентира върху функцията, а не върху структурата. Това дава възможност за действително холистичен лечебен подход, което липсва на съвременната медицина.

Основен термин, с който ще се сблъскате това е доша. Дошите са три вата, пита, кафа и са съставени от различни комбинации на петте елемента изграждащи обектите. Всеки човек има специфично съотношение от тези три енергии. Доминирането на една или друга доша определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, неговата психо-физиологично-соматична конституция или пракрити. Тя се определя в момента на зачатието и не се променя,ако има по-късни промени те са израз на дисбаланс или викрити. Този индивидуален баланс от енергии определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издържливост, предпочитанията към различни храни, начините за подържане на добро здраве, подходящия хранителен режим, характера на човека, особеностите на психиката му, предразположението към болести, изборът на лечение, прогнозата на заболяванията, продължителността на живота. Например ако един човек с питта конституция приема питта-увеличаващи храни, това ще предизвика заболяване, свързано с прекомерно увеличаване на тази огнена доша. Докато ако човек с кафа конституция приема същите храни, това няма да доведе до никакво болестно състояние, а само ще затопли иначе студената кафа. Според Аюрведа съществуват седем психо-физиологично-соматични типа:

 1. Вата
 2. Питта
 3. Кафа
 4. Вата-Питта
 5. Пита-Кафа
 6. Кафа-Вата
 7. Вата-Питта-Кафа

Правилното разбиране на вашата пракрити ще ви помогне да не предизвиквате дисбаланс на дошите, което ще ви предпази от болести,ще забави процеса на стареене и ще ви помогне да сте винаги тонизирани и добре изглеждащи.