Диети - теория 
Аюверда
Аюверда

Д-р Мартин Платников

Теория

В следващото изложение ще се опитам да обясня по разбираем начин какво се случва когато сме на диета? Какво означава тя да е балансирана и какво ако е екстремна? Накрая ми се ще хората, които прочетат текста да си дадат ясна сметка, какво може да се очаква от една диета и какво не може да се очаква от диетата независимо на какви мъки и лишения подлагате организма си.

Логиката на рестриктивния диетичен режим е да се създаде отрицателен енергиен баланс, иначе казано внесените калории да са по малко от нужните калории, което трябва да доведе до намаляване на енергиините запаси и депата с мазнини.

Мазнините не са единствен резервен източник на енергия. Преди да „опре” до мазнините организмът трябва да изчерпи запасите от гликоген в мускулите и черния дроб, след което започва да ползва за енергиен източник разграждането на белтъчни структури т.е. мускули. Чак след това се ангажират мазнините от депата, но към този момент тялото ви вече реагира, като намалява драстично енергиините си потребности, за да адаптира на намаления енергиен внос. Това става като осигурява енергия предимно за жизненоважните функции и органи за сметка на по-маловажни процеси и структури.Колкото по-малко енергия внасяте толкова повече принуждавате организма си да забавя „оборотите” на обмяната т.е. няма особен смисъл да стоите гладни, защото когато дойде ред да се горят мазнини метаболизма ви вече ще е толкова „приспан”,че загубата на мазнини ще се осъществява с минимални темпове, но пък вече ще сте загубили полезни тъкани.

Е...! Някой ще се зарадват защото цифрата на кантара ще показва значителна разлика в сравнение с началото на диетата, но ниската стойност е за сметка на: изгорени мускули; известно количество мазнини и най-вече е за сметка на драстична загуба на течности, които са си заминали както с гликогена, който садържа голямо количество вода, така и с мазнините, в които също има много течности.

Като резултат ще имаме: първо-загуба на мускулна маса; второ-неефективно ниска загуба на мазнини, която в хода на диетата ща става все по-незабележима заради енергиината адаптация на организма и трето-загуба на много течности, на които ще се дължи над 50% от редукцията на тегло за цялата диета. Това се случва ако сте решили да сте на диета с екстремно нисък калораж.

Да разгледаме какво би станало ако калориите не са толкова драстично малко, а са достатъчно, за да се поддържа активен метаболизъм. Поддържането на обмяната на високо ниво зависи от честия прием на малки количества храна и физическите натоварвания, а ако храната е така подбрана, че да доставя по-малко енергия от нужната то тогава го има и отрицателния калориен баланс. В случая ще имаме калориен дефицит при активна обмяна, което ще доведе до по-ефективно изгаряне на енергиини депа т.е. активният метаболизъм и ниските калории ще гарантират висока интензивност на отслабването.

Въпреки това обаче ако засечем резултат, за да сравним. За едно и също време при тази диета ще имаме по-малка цифра на кантара в сравнение с екстремната диета,защото при умерената диета няма такава загуба на течности, както е в случая с екстремната и цифрата ще се формира предимно от загуба на тъкани. Въпреки че цифрата на общите загуби ще е по-малка, количеството на редуцираните тъкани ще е по голямо в сравнение с крайната диета поради по-интензивната обмяна т.е. ще има повече изгорени мазнини.

Нежелателно е да има редукцията на мускулна тъкан и това може да се коригира чрез баланса на внасяните нутриенти (хранителни вещества), което означава, че правилното съотношение на белтъчините, въглехидратите и мазнините ще насочи процеса в посока на предимно изгаряне на мазнини (по-подробно по тази важна тема в следващата статия).

Да обобщим -умереното намаляне на храната, респективно на енергииния внос ще ни позволи първо да поддържаме по активен метаболизъм и второ ще ни позволи да боравим с нутриентите, така че да засилим ефекта от диетата и да намалим нежеланите странични ефекти. Като резултат ще имаме висока редукция на мазнини, минимална загуба на полезни тъкани и няма да получим драстична загуба на течности, последното е безсмислено, защото те не влияят реално на резултата, тъй като се възстановяват веднага след приключване на режима.

До тук разгледахме до какво води диета с умерен и диета с краен дефицит на енергия.Сега ще разгледаме явленията възникващи при дефицит на вещества.

Недостигът на вещества неминуемо съпътства ограничения хранителен прием, особено когато последният е екстремно нисък и/или продължителен. Наред с диетите с много нисък прием на храна същетвуват и такива, които макар и не драстични като енергиино ограничение препоръчват прием на едни храни и пълно изключване на други, което рано или късно довежда до дисбаланс и липса на макро и микронутриенти (витамини, минерали и микроелементи).Трябва да знаете, че има вещества, които си колаборират при усвояването им от организма, което значи че липсата на едното ще осуети усвояването на другото, дори то да се внася в изобилие.

Липсата на даден компонент не се отчита в организма с някакъв конкретен сигнал, който да покаже кое точно е липсващото вещество, а се проявява с общо чувство на глад, при което човек има смътно влечение към храни богати на съответния елемент. Докато се навакса нужното количество от веществото, се налага да се изяде доста от храна, която със сигурност е по-бедна на въпросният елемент от колкото на калории. Така че създадете ли си недостиг на микронутриенти пък и на макронутриенти ви е в кърпа вързан йо-йо ефекта и йо-йо ефекта не е най-лошото, защото чрез него организмът се опитва да си навакса липсата на вещества и да ви спаси от прояви като: суха кожа; рагади; чести херпеси при спадане на имунитета; чупливи нокти; косопад; камъни в жлъчката; камъни в бъбреците; различни по вид и степен гастроинтестинални нарушения; остеопороза в по-късна възраст, а ако сте голям любител на крайните диети и в по-ранна възраст. Ако въпреки всички сигнали на организма не го оставите той да се самовъзстанови ще бъдете постоянно с умора; главоболие; обърканост; мускулни крампи, но спокойно... може пък и да минете метър всички тези несгоди се разпределят в 10% до 30% от практикуващите крайни диети и само някои, като сухата кожа обхващат до около 50% от диетуващите.

За формиране на гореспоменатите усложнения при екстремните диети допринася и промяната на рН в посока подкисляване на организма . При диетите с крайно нисък енергиен прием това става поради липсата на достатъчно храна, която да неутрализира пикочната киселина и ацетона отделени при разграждане на собствени тъкани.При високобелтъчните диети подкисляването се получава поради минималния внос на алкализиращи храни и повишен внос на животинска храна, която се разгражда до вече споменатите вещества. При балансираните диети не се допуска подкиселяване на организма, което се постига чрез премерен прием на храна, като същевременно се преценява присъствието и съотношението на различните нутриентите, така че да не възникват драстични липси водещи до йо-йо ефект, който обезсмисля усилията и демотивира диетуващия.

Тук ми се ще да създам у вас база за правилна оценка на ефективността на диетите. Реален е ефекта от диетата, когато имаме редукция на мазнини и имагинерен е ефекта ако се дължи на редукция за сметка на течности, тъй като те се възстановяват много бързо при връщане към адекватен на потребностите ви хранителен прием т.е. една диета е толкова по-ефективна, колкото по-голяма е цифрата на изгорените мазнини, а не колкото по-голяма е цифрата на общите загуби. С една дума по-добре само няколко свалени кг. , но мазнини отколкото три пъти повече, но течности, които се връщат за броени дни след края на диетата.

Друг момент определящ ефективността на диетите е продължителността. Спекулативно е да се обещават по-бързи резултати от действително възможните. Тук отново ще цитирам баналната истина, че 1гр. мазнини съдържат 9ккал., респективно 1кг. съдържа 9000ккал., ако се храните с дефицит от 1000ккал./ден ви трябват 9 дни, за да изгорите въпросния 1кг. мазнини и това е в най-добрия случай, при идеални условия, ако успявате да държите матаболизма си на високо ниво с подходящи храни и физическа активност. Всеки който ви обещава по половин или 1кг. редукция на ден ви подвежда защото е очевидно, че резултатът няма да е за сметка на мазнините по простата причина,че природата не го е измислила да става така. Ако мазнините можеха да отдават енергия толкова бързо и лесно, намаше да могат да изпълняват ролята на енергиино депо.

За темпа на редукция на теглото, а от там и за продължителността на диетата голямо значение има колко е наднорменото тегло. Колкото сте по-дебели толкова по-лесно сваляте и колкото по-близо до нормата сте толкова по бавна ще е редукцията. Това го казвам за прекалено амбициозните млади дами, които гонейки трудно постижими ниски цифри на теглото, обвиняват диетите, че са неефективни. Накрая стигайки до крайности успяват да свалят още, но това е за сметка на полезни тъкани, просто защото мазнините им са на минимум. Имайте предвид че мазнини под определен минимум ви гарантират проблеми с месечния цикъл.

Крайни диетични подходи водят до безкрайни диетични проблеми и ще ви коства много време преди да успеете да си върнете баланса. От така наречените "бързи" диети може дори да надебелеете. Драстичното намаляване на храната както беше описано по-горе води до загуба и на немастни полезни тъкани. След диетата те ще бъдат заменени с мазнини, защото организма ги синтезира по-лесно отколкото синтезира мускули например. След всяка такава диета ще ставате все по богати на мазнини и все по-бедни на мускули. Колкото по-малко са активните тъкани толкова по-малка част от енергията на храната ще изгаря и толкова по-голяма част ще остава излишна и ще се натрупва в мастните депа, т.е. след всяка такава диета ще става все по-лесно да напълнявате. С времето физическата ви нужда от калории ще намалява и тялото ви ще затлъстява при все по-нисък прием на храна. Ще бъдете постоянно гладни, а вместо да сваляте ще качвате тегло.

Ако дълги години сте се подлагали на различни диети и теглото ви е скачало нагоре-надолу, вашите мускули са заменени почти изцяло от тлъстина и нуждата ви от калории е намаляла занчително. Това прави ускоряването на метаболизма ви с обичайните мерки, които са специфичен хранителен режим и физически натоварвания изключително трудна задача, но решението на тази задача няма дойде като налучквате практикувайки на случаен принцип поредната групова диета, която е модерна.

В заключение искам да кажа, че всяка диета ще редуцира теглото ви ,но далеч не всяка има виждане как да го запазите, затова при избора на диета обърнете внимание на този последен ,но определящ етап.