Хранене при бременност и кърмене 
Аюверда
Аюверда

Д-р Мартин Платников

Хранене при бременност и кърмене

Жената, решавайки да стане майка, трябва да обърне внимание на начина си на хранене в периода преди забременяването, както и по-късно по време на бременността и в кърмаческия период. Здравословното хранене преди забременяването осигурява безпроблемно зачеване и нормално развитие на зародиша в първите месеци. По-късно в периода на бременността храненето осигурява развитието на плода, раждането на здраво бебе, както и натрупване на енергийни запаси, които ще се ползват при кърменето. В кърмаческия период от храненето на майката зависи пълноценността на кърмата. Адекватният прием на енергия и градивни вещества през целия период ще намали риска от заболявания в по-късна възраст за детето, а майката ще успее да се съхрани без отрицателните последици за външността, които често следват бременността и кърменето, ако липсва адекватно хранене.


Преди бременност


Храненето поне за три месеца трябва да осигури оптимален внос на витамини, минерали и др. в-ва като се обърне внимание на:

Фолиева киселина - играе роля за формирането в първия месец на бременността на костния канал, в който са разположени главният и гръбначният мозък. Дефицитът и води до непълно затваряне на костният канал -спина бифида т.е. инвалидизация или смърт на бебето. Поради увлечението на съвременните младите жени по екстремни диети се увеличава опасността от тази малформация. Лесно може такава диета да съвпадне с първия месец от бременността, когато жената дори още не знае дали е бременна.

Храни много богати на фолати са спанак, коприва, лапад, магданоз, пшеничен зародиш, боб, леща, соя, черен дроб. Храни с добро съдържание на фолати са зеле, чушки, грах, карфиол, бамя, брюкселско зеле, праз, копър, цвекло, моркови, тиквички, ръжено брашно, пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, цитруси, жълтък. Приемът на 400мкг. фолиева к-на дневно като добавка преди бременността намаля риска от спина бифида.

Алкохол - намалява способността за забременяване, а в ранния период на бременността уврежда зародиша. Консумацията не бива да надхвърла чаша вино, бира или 25мл. концентрат.

Нормализация на теглото - важен фактор за добър хормонален баланс. Прекалено ниско тегло може да е причина за трудно зачеване. Ако жената е с тегло под нормата, развитието на плода и по-късно кърменето ще са затруднени. Затлъстяването също може да е причина за по-трудно зачеване. Ако майката е с наднормено тегло или затлъстяване ,ще износи по-трудно и ще бъде предразположена към някой усложнения на бременността. Затова е добре преди да забременее да нормализира теглото чрез диета, след което да възстанови нивото на витамини, минерали и др. вещества, за да обезпечи бременността. Нормализирането на поднорменото и наднорменото тегло трябва да предшества с три месеца евентуалната бременност, за да се даде време за стабилизиране на организма.


По време на бременност


Храненето трябва да задоволи повишените нужди от градивни елементи и да натрупа енергиен запас за кърмаческия период:

Повишаване на теглото на майката за времето на бременността - осигурява добър имунитет и нормално тегло на новороденото, както и по-късно подсигурява повишените енергийни нужди по време на кърменето. Жени с нормален индекс на телесна маса(18,5 до 25) е редно да повишат за бременността теглото с 11,5-16кг. Жени с поднормено тегло(ИТМ под 18,5) трябва да наддадат с 12,5-18кг. Жени с наднормено тегло(ИТМ 25 до 30) трябва да прибавят не повече от 7-11кг. Жени със затлъстяване(ИТМ над 30) не трябва да качват повече от 6-8кг. и е добре да се консултират с диетолог. Ако жената е с нисък ръст трябва да се стреми към долната граница на интервала за наддаване съответен на нейния ИТМ. Младите момичета е нужно да се стремят към горната граница на интервала предвиден за техния ИТМ.

Енергийни нужди - не е нужно да се „яде за двама”. Енергийните нужди в този период са по-големи от обичайно, но са по-малки отколкото по време на кърменето, удвояването на храната не е правилно. Бременната ежедневно се нуждае от около 300ккал във второто тримесечие и от 500ккал през третото тримесечие, в допълнение над обичайните около 2000ккал отпреди бременността. За да разберете за какви количества става въпрос ще дам следните примери. 300ккал има в: 1 кофичка от 290гр. „Активия” с мюсли; 350гр. банани; 80гр. баница със сирене; една и половина вафла Мура; 1/2кг. кайсии; 1/2кг. ябълки; 50гр. печени бадеми; 100гр. пържени картофи; 600мл. натурален сок портокал; 200гр. пържени тиквички; 150гр. спагети с кайма; 300гр. шопска салата.

Белтъчини - основен градивен елемент, от който зависи растежа. Повишените нужди в този период се равняват на допълнително количество от 50г. месо или чаша и половина мляко. Храни, с които се внасят протеини са месо, риба, яйца, мляко, млечни храни, боб ,леща, ядки. При липсата на белтъчини ще има задръжка в развитието на плода и бързо изконсумиране на майчиния организъм.

Витамини и минерали – за задоволяване на повишените нужди е достатъчно спазването на разнообразна и балансирана диета ползваща храни с висока хранителна плътност т.е. богати на в-ва. По-долу ще спомена някой фактори, които изискват специално внимание и допълнителен прием.

Фолиева к-на – освен евентуална профилактика преди бременност, задължителен е приемът и през първия месец от бременността и е препоръчително да се приема до края на първите три месеца в доза 400мкг./ден. Дефицитът на този витамин в този период може да доведе до: отлепване на плацентата и спонтанен аборт, забавено развитие на плода, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото, спина бифида. Добре е освен храни богати на фолиева к-на, фолатите да се ползват и като добавка по време на цялата бременност. Не бива обаче да се прекалява с черен дроб, тъй като освен на фолати той е богат и на вит. А.

Вит. А – висок прием на този витамин може да увреди плода. Бременните не бива да приемат добавки съдържащи вит.А. Консумацията на черен дроб трябва да е ограничена, но няма ограничение за консумацията на моркови, домати и др. оранжево-червени зеленчуци.

Калций и вит. Д - нужни са за изграждане костите на плода. Естествено ако няма адекватен внос на градивен материал, той ще се извлече от костите на бременната. За да имаме здраво дете ,без това да става за сметка на майката, е нужно да се повиши приемът на калций с около 40%, което се равнява на около 100гр. мляко или млечни храни допълнително. Освен млечните храни могат да се ползват варива, зеленчуци и пълнозърнести, но тъй като те съдържат в-ва образуващи съединения с калция, той се усвоява в по-малка степен. Това може да се коригира чрез внасяне на киселини с плодове и сокове. Вит. Д е нужен за усвояване на калция от организма. Богати на този витамин са риба, жълтък, краве масло. Основен източник е образуването му в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи т.е. уместни са разходки на слънце. Статистиката сочи, че съвременната жена консумира само около 70% от нужния и калций, което значи, че бременността силно ще повиши изискванията към вноса му, който трябва да е адекватен или в майката ще настъпи недоимък изразен в последствие най-често с остеопороза и/или зъбни проблеми.

Желязо – участва в изграждането на хемоглобина на еритроцитите, а тъй като при бременност се увеличава броя на еритроцитите поради повишена нужда от кислород, съответно се повишават и нуждите от желязо. Храни богати на желязо са месо, риба, пълнозърнест хляб, зърнени храни(овесени ядки, варено жито), коприва, спанак, лапад, салати, боб, леща, соя, яйца, сухи плодове, ядки, какао. Желязото от растителните храни и яйцата се усвоява в по малка степен от желязото в месото, но това се подобрява ако се консумират с храни богати на вит. С като плодове и сокове. Много жени са с нисък прием на този елемент и бременността лесно предизвиква анемия. Рисковете за плода при желязодефицитна анемия на майката са задръжка в развитието с резултат ниско тегло и анемия на новороденото. Обичайно е да се приема железен препарат за времето на бременността.

Баланс – в този период имаме по-силно повишена нужда от внос на хранителни вещества и умерено повишена нужда от внос на енергия т.е. трябва да се ползват храни с висока хранителна плътност и умерена енергийна плътност. Основните принципи на здравословното хранене-баланс, разнообразие, умереност както и „хранителната пирамида” си важат с пълна сила. Балансът или правилното съотношение на хранителните в-ва може да се постигне само чрез разнообразно хранене. Не е нужно да се стремите към тотално присъствие на всички храни при всяко хранене, дори не е необходимо това да става в рамките на деня, но ако се разгледа седмичното ви меню, там вече крайният резултат на количеството и вида на хранителните вещества трябва да отговаря на нуждите ви за седмицата. И на края в тази рубрика искам да отбележа, че принципът на умереност не бива да ви подтиква към някакви ограничения, които могат да създадат недостиг. Храните обичайно обсъждани като неприемливи и подлежащи на ограничаване извън бременността остават такива и при нея. Такива са сладки, захарни, шоколади и т. нар. „джънк фудс”. Доколкото все пак ще има моменти на трудно преодолимо влечение към дадена храна или вкус, вероятно ще хапвате от време на време и такива неща, но нека е рядко.

вода – добре е да се ползват средно на ден около 8 до 12 чаши вода, сокове, мляко и др.

алкохол – не се препоръчва, но евентуално може до 1чаша вино, бира или 25мл. концентрат веднъж седмично

кафе – кофеинът преминава през плацентата и влияе на плода затова напитки съдържащи кофеин трябва да са в умерено количество. Повече от три кафета, шест чая или безалкохолно с кофеин увеличават вероятността за ниско тегло на новороденото.

сол – няма повишена потребност от натрий за времето на бременността, напротив прекаляването може да създаде предпоставка за повишено кръвно или отоци в края на бременността. Употребата на сол от бременните трябва да се ограничава както при всички.

вегетарианство – пълното вегетарианство т.нар. „веганство” подлага на сериозен риск майката и плода поради следните причини. Първо редица в-ва, които са лесно достъпни за усвояване от животинските храни, се усвояват много слабо, когато са в състава на растителни храни. Второ някой компоненти се съдържат предимно в животинските храни и са слабо застъпени в растителните. Комбинацията от първата и втората причина мултиплицира отрицателния краен ефект. И най-голям проблем са тези в-ва, които напълно липсват в растенията и се съдържат само в месото, млечните и яйцата. При веганството най-общо може да има затруднена доставка на пълноценен белтък, вит. Б12, Б2, калций, желязо, цинк.

За да се осигури пълноценен белтък, трябва да се комбинират всички негови растителни източници т.е. варива + зърнени + ядки + семена.

Набавянето на желязо е трудно да стане с растителни храни, дори в комбинация с плодове и зеленчуци, богати на вит.С, който повишава усвояемостта на желязото, която напомням е много ниска за растителните храни. Поради това със сигурност ще се наложи вашият лекар да ви предпише железен препарат.

Вит. Б12 в усвояем вид се съдържа само в животинските храни. Наличен е в някой растения като соята, но е почти напълно неактивен. Съдържа се в спирулината, но тя не е храна, а добавка. Така или иначе се налага да се приема допълнително вит. Б12.

Изводът е, че ако веганството ви е понесло за някакъв период, то бременността със сигурност ще наруши това крехко равновесие, поради повишените нужди на организма в този период. В резултат могат да станат три неща. Майчиният ви инстинкт ще сработи и ще започнете да се храните разумно и пълноценно. При втория вариант ще продължите да се храните вегански, но ще започнете да приемате медикаменти и добавки, които ще ви предпишат. При третия вариант ще увредите себе си, а вероятно и детето ако не предприемете нещо.

При лактовегетарианството нещата биха могли да се контролират много по-лесно, макар и то да не е идеалния начин за доставка на нужните вещества при бременност.

гадене – при гадене и повръщане в първите месеци по-леко се понасят по-малки количества храна приемана често. Чувството за гадене може да се облекчи с намаляне на мазнините и консумация на лесносмилаеми въглехидратни храни като сух препечен хляб, обикновени бисквити, зърнени храни, макарони, ориз, плодове. Оплакванията могат да се засилят от пържено, мазно, пикантно и от образуващи газове храни. Течности да се приемат между храненията, а не по време на храненето. Малка закуска преди лягане или преди ставане може да действа успокояващо.

запек – чревната перисталтика се забавя през второто и третото тримесечие. Да се ползват храни богати на влакнини както и много течности. Разхлабителни да не се ползват без съвет на лекар. Някой от тях могат да предизвикат контракции.

лошо храносмилане – киселини и парене в горната част на сомаха може да имате през цялата бременност. И тук ще помогнат чести приеми(4-5 пъти на ден) на малки количества храна, а не 2-3 приема на големи количества. Уместно е храната да е печена, варена, барбекю, на пара, задушена. Пържене на храната да има рядко само за продукти, които не могат да се приготвят по друг начин. Препоръчва се ползването на по-малко подправки, мазнини, газирани и кофеинови напитки, както и разходка след храна.


По време на кърмене


Храненето трябва да задоволи силно повишените изисквания за внос на енергия и вещества, които са нужни за производство на пълноценна кърма.

Енергийни нужди – в този период са значителни и зависят от количеството секретирана кърма. Нужни са допълнително 600ккал. през първите шест месеца и 400ккал допълнително през вторите 6 месеца на кърменето, за да се секретира нормално количество кърма. Това е периодът, в който активно се използват натрупаните за тази цел по време на цялата бременността мазнини...т.е. кърменето е най-ефективния и естествен начина да отслабнете по простата причина, че мазнините от бременността са предназначени да изгорят в този процес. Тези запаси обаче не могат да покрият екстремните нужди на периода, затова е изключително важно да се храните разнообразно и пълноценно, както и да пиете адекватно количество течности. По време на кърменето трябва да се приемат храни с висока хранителна плътност т.е. богати на вещества и храни с висока(а не „умерена” както беше в периода на бременност) енергийна плътност т.е. богати на енергия. За да постигнем това освен захарта и мазнините(особено животинските), които трябва да са ограничени, трябва да осигурите ежедневно присъствие на източници на белтъци(месо, риба, млечни храни, варива, ядки); въглехидрати(тестени, зърнени, плодове, зеленчуци); калций(мляко и млечни).

Течности – количеството на кърмата зависи и от количеството на приетите течности. Кърменето повишава нуждите от течности. Не пренебрегвайте сигналите, които ви дава организма. Ако сте жадна това значи липса, която трябва да компенсирате т.е. достатъчно е да пиете когато ви се пие. Запекът също е сигнал, че не се приемат достатъчно течности. Добре е да се пие нещо непосредствено преди кърмене.

Алкохол – преминава в кърмата затова не бива да се пие или ако това стане количеството трябва да незначително.

Кофеин – преминава в кърмата и може да предизвика хиперактивност в бебето, както и проблеми със заспиването поради прекомерна възбуда. Кафе, чай и други напитки с кофеин да се консумират умерено.

Предпазване от храни – специалистите считат за мит вярването, че храни със силен вкус и миризма като варивата, лукът, силните подправки и др. могат да разстроят храносмилането на бебето. Моят личен опит сочи, че ако кърмачката се е хранила изолирано с някоя от тези храни или е наблегнала на количеството й в няколко поредни хранения, то въпросната храна придава вкус и дъх на кърмата и бебето се мръщи и няма апетит. Това не означава да не ползвате тези храни. Консумирайте ги смесено заедно с други продукти, така че да не доминират тяхните качества в състава на кърмата.

Алергизиращите храни са тези, които категорично трябва да се изключат от менюто на кърмачката ако самата тя, бащата или друго от децата страдат от хранителни алергии. Последното означава, че кърмачето е с повишен риск самото то да прояви такива симптоми затова трябва съставът на кърмата да е лишен в максимална степен от алергени, което зависи от храненето на майката. Изключването на алергизиращите храни става след консултация с лекар.

Тегло – след раждане родилката губи около5-6кг., което е равно на теглото на бебето, плацентата, околоплодните води и кръв. През следващите седмици се губят още около 2кг. вода. От края на първия месец нататък се сваля между 500гр. до 1кг. на месец, ако се кърми. Това означава, че за един пълен период на кърмене се възстановява теглото от преди бременността. Ако се опитвате да ускорите редукцията на тегло и кърмейки правите и диета, в началото съставът на кърмата ще се наваксва като се извличат компоненти от вашето тяло. Ако сте настоятелна и стриктна с диетата ще се влоши качеството и ще намалее количеството на кърмата, от което ще страда храненето на бебето. Ще се наложи да го отбиете преждевременно, което не е добре. В крайна сметка ще си създадете много сериозен недоимък на редица в-ва, което ще се отрази на кожа, коса, нокти, зъби, кости...т.е. поради липсата на търпение и поради желанието да отслабненете малко по-бързо, ще предизвикате необратими козметични и здравословни промени в тялото си.

Спокойствие – докато кърмите ви трябва спокойствие и помощ от близките, за да се посветите изцяло на грижи за детето, което стимулира процеса на кърмене. Умерена физическа активност, разходки, чист въздух. Никакъв стрес и тежка работа.

Срок на кърмене – през първите 6 месеца трябва да се прилага т.нар. „изключително кърмене”, което означава хранене само с кърма без добавяне на други храни или течности. През следващите 6 месеца кърменето ще продължи паралелно с въвеждането на течности и различни храни.

Ползвана е информация от разработки на проф. д-р Ст. Петрова.