Нарушения в хранителното поведение 
Аюверда
Аюверда

Д-р Мартин Платников

Нарушения в хранителното поведение

Според специалистите в областта на нарушенията на храненето Андреас Хилерт и Улрих Кунц съществува индивидуално необходимо тегло на всеки човек, което варира в хода на живота, т.нар. set-point. Когато някой тежи в рамките на необходимото тегло, той няма да промени в дългосрочен план теглото си, ако се храни, когато е гладен и докато се засити. От друга страна, ако той опита съзнателно да промени това тегло, ще настъпят контрарегулативни мерки на тялото, така че то да бъде възстановено. Тегло под set-point може да се запази само посредством трайни хранителни ограничения и крие опасност от появата на нарушения в хранителното поведение.По-долу съм компилирал няколко материала на тема анорексия, булимия и орторексия, които мисля,че са доста изчерпателни.


Анорексия и Булимия двете лица на една болест


Апатия, депресия, нарушение в хранителното поведение са симптомите на двете заболявания. Анорексията и булимията са две заболявания, които засягат предимно жените и момичета на възраст 16-30 години. Те са свързани с нарушения на хранителното поведение. Анорексията се характеризира с поднормено тегло (най-малко 15% по-ниско от нормалното за съответния ръст и възраст), което се самопредизвиква от болните чрез гладуване или силно ограничаване на храненето. Възможно е причина за това да са прекомерни физически упражнения, взимане на диуретични (пикочогонни) или разхлабващи лекарства или самопредизвикано повръщане. Наблюдава се силен постоянен страх от наддаване на теглото. Болните могат да чувстват подуване на корема даже и след приемане на малки количества храна, имат чувство за студ, непрекъснато са уморени, апатични, могат да имат запек, болки в стомаха и други болестни симптоми. Често настъпват хормонални нарушения, които могат да доведат до спиране на менструацията и безплодие. Анорексията може да бъде причина за нарушения и забавяне на развитието през пубертета, за възникване на остеопороза, увреждания на сърцето, черния дроб, бъбреците. Болните обикновено губят интерес към всички социални контакти и често са с депресия. При липса на лечение може да се стигне до смърт на болния.

Булимията е сериозно нарушение в хранителното поведение, което се изразява в честа консумация на големи количества храна, последвана от целенасочено "прочистване на организма", което се осъществява по различен начин. Някои сами предизвикват повръщане, взимат очистителни, диуретични (пикочогонни) средства и др. Булимията е свързана със загуба на контрол над храненето и постоянна, изключителна концентрация върху телесното тегло и форми.Това хранително нарушение, подобно на анорексията, се среща изключително при жените, най-често на възраст между 16 и 40 години. Булимията има много причини, но една от най-честите е депресията. Друг отключващ момент е свръхтегло или затлъстяване в миналото, особено в детска възраст и пубертета, което създава доминанта за специален свръх контрол върху теглото. Има жени с анорексия, които имат булимични пристъпи. Силният, неконтролиран глад може да последва като реакция на хроничното полугладуване.


Анорексия


Най - характерни симптоми на заболяването са:

 • Спад на телесното тегло под нормата за съответните възраст и ръст и отказ да се поддържа тегло в рамките на медицински определените параметри за здравословно тегло.
 • Натрапчив страх от напълняване
 • Нереалистична представа и необоснована самооценка за външния вид, отказ да се признае тревожно ниското тегло за проблем.
 • При жени във фертилна възраст (след започване на менструацията и преди настъпване на менопаузата) отсъствие на три последователни менструации.
 • Наличие на други хранителни смущения.

Макар и не задължително свързани с наличието на анорексия, някои особености са често срещани при това заболяване:

 1. Психологически:
  • нереалистична представа за външния вид
  • самооценка, която се основава най-вече на теглото
  • натрапчиви мисли за храна и собственото тегло
  • перфекционизъм, повишена критичност към себе си
 2. Емоционални:
  • ниска самооценка
  • клинична депресия
  • честа смяна на настроението
 3. Социални и междуличностни:
  • влошаващи се резултати в работата или в училище, макар че при някои болни това не се наблюдава, вследствие на тенденциите им към перфекционизъм
  • прекъсване на контакти с приятели и връстници
  • влошаване на отношенията в семейството
 4. Поведенчески:
  • ограничение на храната, често отказ да се приемат определени храни (твърде калорични, богати на мазнини)
  • прекомерни физически упражнения
  • пазене в тайна на особеностите в хранителния и физическия режим
  • нерядко самонараняване, опити за самоубийство, злоупотреба със забранени вещества
 5. Физически:
  • прекомерен спад на теглото
  • симптоми на недохранване като понижен метаболизъм, нисък пулс, хипотермия и анемия
  • индекс на телесната маса под 17.5 при възрастните, 85% от нормалното за възрастта тегло при децата
  • забавен растеж и физическо развитие при децата
  • смущения в ендокринната система, водещи да спиране на менструацията
  • понижено либидо, импотентност при мъжете
  • смущения в електролитния баланс
  • проблеми с кръвообращението
  • понижена функция на имунната система
  • отпадналост
  • главоболие
  • рушене на зъбите
  • косопад
  • суха кожа, напукани устни
  • чупливи нокти
  • растеж на фини, дълги косми по тялото - реакция на организма да предпази кожата от преохлаждане, като компенсира липсващия защитен слой подкожна мазнина.

В миналото неправилно се е считало, че прекомерното и безразборно спазване на диети води до анорексия. Установено е обаче, че анорексията е психическо заболяване, което не е следствие, а причина за хранителните аномалии. Много често преди да започнат "регулиране" на храната, при анорексиците е налице силно повишена тревожност. Проблемите най-често са свързани със семейната сфера, интимния живот, неудовлетворителното отношение на приятели и връстници. Обикновено се появяват натрапчиви мисли, че ако отслабнат, ще се случат определени неща: например ще бъдат по-щастливи, ще са по-харесвани, животът им ще се промени в положителна насока. Ограничителният режим, който болните възприемат, може да включва някои от следните елементи или съчетание от тях - строга диета, доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерни физически упражнения, злоупотреба с диуретици и др. Следвайки подобен режим, те стават целенасочени и устремени, като в резултат започват методично да свалят килограми. Често преди задълбочаването на тревожните симптоми, болните от анорексия получават положителни отзиви за външния си вид от приятели и познати, което затвърждава убеждението им, че възприетият от тях режим им помага да бъдат по-щастливи. Спазването на режима ги кара да се чувстват силни, като контролират високата тревожност, провокирала развитието на заболяването. Характерна е повишена критичност към себе си.

Придържането към нездравословния начин на живот, възприет от болните от анорексия, може да доведе до летален изход. Анорексията се счита за психическо заболяване, водещо до висока смъртност.

Контролът като фактор

Проблемите с храненето често започват като обикновена диета, опит да се възвърне част от самочувствието и контрола. Контролът е важен фактор, когато се опре до храненето и това най-вече важи при анорексията. Боледуващият може да почувства, сякаш неговият живот е или е бил извън контрол, и че този контрол може някак си да бъде преоткрит чрез регулиране на храната и теглото.

Причините за анорексията

Няма точно фиксирани фактори, предизвикващи анорексия, и причините за нейната поява са различни за всеки човек. Често има редица допринасящи фактори, много от които могат да бъдат от миналото на боледуващия. Единственото нещо, което страдащите от анорексия споделят като общо, е ниското самочувствие, дори и ако то не се проявява често. Ниското самочувствие може бързо да доведе до негативна представа за себе си, особено изкривена представа за външния си вид. Още от самото начало, анорексията е начин за справяне и начин на отношение към проблемите, когато животът на човек е сякаш извън контрол.

Профилактика и лечение

Причините да се развие анорексия са строго индивидуални и трябва да се разглеждат по този начин. Проблемът е, че близките забелязват развитието на болестта доста късно, защото болните от анорексия добре се прикриват. Когато стане ясно, че е налице анорексия, обикновено нещата са извън контрол и се налага спешно настаняване в болница, с цел физическо оцеляване на пациента, а не реално лекуване на анорексията.

Много важно е да се знае, че анорексията предхожда диетите, а не е резултат от тях. В момента, в който се установи, че даден човек е болен от анорексия трябва веднага да се пристъпи към лечение и то да бъде комплексно. Условията за добро лечение са много, но като начало трябва да се потърси психолог и диетолог, а когато става въпрос за болнично настаняване и интернист. Нито едно от тези звена не може да бъде пропускано. Лечението е много продължително и доста трудно както за болния, така и за тези, които са около него.


Булимия


Психогенни причини на булимията:

Нарушение на вътрешносемейните отношения. Развитието на лакомията е реакция на конфликт между майката и дъщерята. Нерядко болните от булимия започват да употребяват огромно количество храна в случаите, когато се смятат за отхвърлени и ненужни, когато не им достига ласка и нежност. Душевна изолация. Например, изменението на апетита може да се развива при разтрогване на трайна връзка, развод или смърт на близък човек. Тогава храната става източник на положителни емоции и механизъм за защита от депресията, лекарство от страха.

Социални причини на булимията:

Претенциозност и високи амбиции на родителите; недостатъчно внимание към болния, когато е бил дете; единствено дете в семейството; продължително гледане на телевизия с постоянно похапване - чипс, крекери, ядки и др.; мързел и ниска двигателна активност; изменение на представите за стандартна фигура.

Нервната булимия засяга преимуществено момичетата и младите жени. Засиленото чувство за глад възниква, като правило, един път дневно и се отстранява с приемане на висококалорична храна с последващо предизвикване на повръщане, т.е. за нервната булимия е характерен цикълът: храна-повръщане. Целта на предизвиканото повръщане е отслабване, стремеж към изящество или желание за освобождаване от затлъстяване. Като допълнение към всичко болните използват слабителни и диуретични средства за изкуствено изпразване на червата и намаляване на теглото, усилено се занимават с физически упражнения. Но въпреки всички усилия масата на тялото неуклонно се увеличива и порочният кръг хранене - повръщане повторно поемане на голямо количество храна продължава.

Физически признаци на нервната булимия:

Увеличение на теглото; подпухване на слюнните жлези заради повръщането; поражение на зъбния емайл заради контакта с киселото съдържание на стомаха; зачервяване на лигавицата на устата в съчетание с малки точковидни кръвоизливи; мускулна слабост, свързана с поглъщане на диуретични препарати и отделяне на солите от организма; пристъпи на болка в областта на сърцето и изменения в електрокардиограмата; болки в коремната област; пристъпи на ?вълчи апетит? през нощта; спиране на менструацията;влошен сън.

Психологически портрет на пациент с булимия:

Тенденция към запасяване; егоистически безсмислено разточителство на ценни продукти за хранене; преобладаване на депресивно настроение; истерични прояви; склонност към усамотяване; завишена взискателност към себе си и към другите в съчетание с егоизъм; занижена самооценка; живот, съсредоточен върху храната и собствената фигура; фиксация върху необходимостта за укриване на повишения стремеж към храна; отстраненост от приятелското обкръжение; признание за наличието на чувство за глад; повишена сексуална активност; потребност да се прави презапасяване с продукти;склонност към кражба на продукти от хладилници или в магазини.

Инициативата за изследване и избор на необходимото лечение на болния от булимия трябва да принадлежи на родителите или близките. При прекомерно повишен апетит са необходими консултации с психолог, ендокринолог, гастроентеролог, психоневролог и генетик. Колкото по-рано се открие причината за булимията, толкова по-висока е ефективността на лечението. В никакъв случай не бива да се прибягва до рекламираните вълшебни /магически/ чудодейни средства, изгарящи мазнините и препарати за понижаване на теглото. Само лекар може да прецени състоянието на болния и да даде рекомендации за лечението на конкретната биологически активна добавка.

Хората, страдащи от булимия имат нужда преди всичко от деликатно отношение! Те се чувстват дълбоко нещастни и объркани. Те изпитват потиснатост, тревога и комплекс за собствената си несъстоятелност. Затова психотерапевтичната корекция се провежда дълго и постепенно.

Най-честата причина за това заболяване е депресията. Състоянията на апатичност, отчаяние често се компенсират с прекалено лакомо и безконтролно хранене, като болните поглъщат много високовъглехидратна храна, сладки неща. Любими за булимиците са сладоледът, бонбоните, десертите, кремовете, които са силно подсладени. Когато изпаднат в булимична криза, някои жени могат да погълнат над 3000 калории за два часа, а след това започва изтезанието с диети, явява се неудовлетвореност, дори отчаяние от слабата воля да се избегнат кризите. Вече казахме, че манията за елегантност също може да е причина за булимия, въпреки че повечето от заболелите жени не са много дебели, тъй като намират начин да изхвърлят голямо количество храна.

По какво може да бъде разпозната булимията? Преди всичко по безконтролното хранене, по прекаленото използване на диуретици и разслабителни лекарства. Често се появяват подувания на лимфните жлези на шията, безпричинно на пръв поглед подпухване, издуване на стомаха, запек. В по-тежки се случаи стига до повръщане на кървава слуз, дехидратация, заболяване на черния дроб и бъбреците. Крайният резултат може да бъде и тежка сърдечна недостатъчност.

Доказано е, че много анорексици след време развиват булимия. Една нова болест, свързана с проблемите на храненето се появи в недалечно време. Орторексията е нервна манията за здравословен начин на живот. Макар и сравнително нова и недостатъчно добре изучена тази болест, вече обхваща обществено значими части от населението не само в САЩ и Европа, но и в нашата страна.

На практика се оказва, че анорексията, булимията и орторексията затварят един порочен кръг, от който излизането е невъзможно без квалифицирана медицинска помощ.

Булимията е болест, при която пристъпите на ненаситно хранене са последвани от самовнушено повръщане, често извършвано тайно. Най-разпространена е сред жените между 15 и 30 години и както страдащите от анорексия, те маниакално се страхуват от напълняване, което всъщност причинява повръщането. Някои болни употребяват разхлабителни средства, за да изхвърлят бързо храната.

Булимията може да доведе до значителна загуба на килограми (макар и не винаги). Ако повръщанията са чести, това ще обезводни организма, ще го отслаби и парализира. Болните обикновено изпадат в депресия, а понякога се самоубиват.

Кои са основните признаци на булимията?

 • депресия, чувство за вина и омраза към самия себе си;
 • усещане за липса на самоконтрол;
 • неоправдано строга самокритичност;
 • постоянна потребност от одобряване от другите хора на извършваните постъпки;
 • нарушена представа за нормата на собственото тегло.

За тежката булимия, която изисква стационарно лечение са характерни:

 • колебания в теглото на тялото (5-10 кг нагоре и надолу);
 • хронично раздразнение в областта на гърлото;
 • умора и болка в мускулите;
 • окапване на зъбите;
 • подпухване на околоушната жлеза.

Как се лекува булимията?

Трябва да се знае, че колкото по-рано е започнато лечението, толкова по-ефективно и по-евтино е то - може да се размине само с квалифицирана психотерапия.

Най-добри резултати дава съчетаването на психотерапия (индивидуална и семейна)диетотерапия и медикаментозно лечение.

Специализираното лечение е от особено значение, тъй като болестта изисква не само физическа, но и психологическа подкрепа. Това лечение включва наблюдение и регулиране на хранителните навици, както и здравни съвети или психотерапия.


Орторексия


Орторексията е патологична мания да се яде само здравословна храна. За разлика от булимията и анорексията, които представляват обсебване от количествата изядена храна, орторексията е обсебване от качеството на приеманите храни. Тази пациенти се страхуват, че в храната има вредни вещества като сол, мазнини, оцветители, нитрати, консерванти, захар. В резултат те ограничават силно менюто си, губят рязко тегло и стигат до социална изолация.

Думата "орторексия" идва от гръцката дума "орто", което означава "точен". Тази болест е описана за първи път от д-р Стивън Бартман, който практикува алтернативна медицина. Неговата книга "Пристрастени към здравословната храна", в която се описва орторексията, става бестселър.

В книгата си Братман представя няколко въпроса, които разкриват наличие на орторексия, като:

 • "Различава ли се начинът ви на хранене от този на близките ви?"
 • "Чувствате ли се виновни, ако ядете нещо непозволено за хранителния ви режим?"
 • "Интересувате ли се повече от полезните съставки в храната, отколкото от вкуса й?"

Тези, които отговорят положително поне на един от въпросите, могат да се смятат за пристрастени към здравословното хранене, една от най-новите болести на нашето време.

"Всички ние се стремим да се храним здравословно, но когато това нормално поведение се превърне в обсебваща мания, която е вредна за здравето, тогава вече говорим за орторексия", обяснява д-р Бартман.

Тази нова болест, характерна за западното общество, се появява след манията по диетите, култът към тялото и страха от консумиране на храни, обогатени с изкуствени продукти.

Защо орторексията е опасна?

Това хранително разстройство е различно по своята същност и затова на пръв поглед не изглежда опасно поради факта, че орторексика се храни, при това се храни здравословно. Какъв тогава е проблема? Основен проблем е, че орторексиците интерпретират по собствен начин статиите на здравна тематика, те се лишават от жизнено важни витамини, хранителни вещества, аминокиселини и т.н. Липсата на основни градивни елементи в орагнизма може да доведе до редица анемии и други патологични състояния на организма. В някой случай може да доведе и до смърт, ако манията стигне до степен, в която орторексика не може да яде почти нищо.

Ето и някой интересни причини, поради които орторексиците на ядат определени храни:

 • не ядат вафли, сладки, тестени изделия и всичко, което съдържа хидрогенирани мазнини
 • не ядат плодове и зеленчуци, защото може би са генно модифицирани, пръскани с вредни препарати, използвани са вредни торове и т.н.
 • не ядат месо, защото може би животните са хранени с хормони, месото съдържа много мазнини.

И все пак - хубаво е да се храните здравословно и да не прекаляване с нито една храна, защото всяко нещо с което се прекали е вредно по един или друг начин. Няма опасност за вашето здраве когато всяко нещо е в разумни граници.

Орторексията се определя като патологичен стремеж да се ядат следните типове храна: натурални, растителни, без консерванти, без мазнини, без червени меса. Начина на приготвяне - нарязването по специален начин или употребата само на дървени или керамични съдове, също може да бъде един от симптомите на орторексията.

Орторексиците са способни да обиколят целия град, за да намерят точно определена храна или да не ядат, ако не са сигурни, че това, което им се предлага, отговаря на разбиранията им за здравословна храна. Те не се притесняват да плащат по-висока цена за храни, които са с "гарантиран" произход. Отказват да ходят на гости у приятелите си, защото не знаят какво ще им сервират домакините. Орторексиците изпитват силна вина, ако хапнат нещо "забранено". Те с напълно маниакално пристрастие изучават храната, отчитат всеки грам, всяка калория, а "греха на чревоугодничеството" изкупват с гладуване и като резултата на всичко това все по-често се появява депресия в много тежка форма

Това патологично състояние може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например, липсата на мазнини в организма пречи на усвояването на мастноразтворимите витамини като А, D, E, K. Без месо, нивото на желязо в кръвта намалява значително. Дори да се приемат богати на желязо и протеини храни с растителен произход, те са с по-ниско качество. Липсата на някои от основните хранителни вещества в организма могат да доведат до анемия, липса на витамини и енергия.

Орторексия нанася и психически вреди, които трябва да се лекуват от специалист. Също както при булимията и анорексията, лечението на тялото е много по-лесно от лечението на психиката. Трябва да се премахнат всички навици, придобити от орторексиците, а за това се изисква много желание и време.

Симптоми на орторексията:

 • маниакална пристрастеност към здравословното хранене.
 • често се среща при хора, които са страдали от друго хранително разстройство, анорексия или булимия. Парадоксалното е, че тези хора, в стремежа си да се излекуват от една зависимост, се изпадат в друга.
 • изключване от храната на червени меса, мазнини и храни, обработвани с изкуствени вещества.
 • стриктно спазване на хранителния режим, дори при специални случаи.

Както при повечето заболявания на психическа основа и орторексията може да бъде избегната, ако се храните разумно, разнообразно и имате повече увереност в самите вас.

Помнете, всеки от нас е уникално творение на природата има достатъчно положителни черти, с които да се гордее. Всеки от нас е уникален, неповторим и има своите добри страни и своите недостатъци, важното е да бъдеш Ти на правилното място в правилния момент, такъв какъвто си!


500 000 българки болни от глад


Във всяко училище има поне по 10 момичета с анорексия

Най-малко по две жени минават през всеки специализиран кабинет по диетология само за ден. Във всяко училище пък има поне по 10 болни момичета. Само за последната година жените с хранителни проблеми са се увеличили с 23%, сочи статистиката.

През 1997 г. булимичките в България са били едва 15% от жените до 30-годишна възраст. Година по-късно болните момичета се увеличават с 1%. До края на 2004 г. са регистрирани 17,5% булимички и анорексички, през 2005 г. вече са над 40 на сто. Жертви на анорексията са предимно тийнейджърките, а от булимия най-често страдат младите жени, обясняват лекарите. Проблемът е, че дамите масово предпочитат да отслабват с гладуване, твърдят лекарите. Едва 1/3 от тях спортуват активно, което е далеч по-ефективно. Напоследък се появи и нова категория пациенти с хранителни проблеми. Това са хора, които страдат от мания за здравословен живот и прекаляват в старанието си, казаха специалистите.

Хиляди у нас страдат от мания за природосъобразен живот. По принцип това е полезно за здравето, но само когато се прави с мярка и след съвет от лекар.

Над 40% от жените между 15 и 40 години у нас страдат от булимия или анорексия, алармират лекари. По официални данни 250 хиляди пациенти са с хранителни проблеми и търсят помощ от докторите. Реалният им брой обаче е двойно по-голям, категорични са експертите. Причината да не са регистрирани всички е, че заболяването се открива трудно. Освен това много момичета се крият и не искат да се консултират с докторите.

Болестта е много опасна, защото уврежда бъбреците, сърцето, черния дроб, създава хормонални проблеми, засягат се щитовидната жлеза и женските полови органи. Смъртните случаи при тези момичета са зачестили значително. Едва 50% от тях живеят повече от 2 г. след откриване на болестта, ако не се вземат спешни мерки, сочи статистиката.

Все по-често жените боледуват едновременно и от булимия, и от анорексия. И двете заболявания увреждат тежко психиката на жената. Тя губи реална представа за външния си вид, живее в постоянен страх да не напълнее и почти не се храни.

Тревожното е и че жертвите на болестта вече не са само сред нежния пол, но и все повече мъже търсят помощ за хранителни проблеми.